- Olie- en gasconcern Shell waarschuwde vrijdag voor een lagere productie van olie en gas in het tweede kwartaal die de resultaten kan beïnvloeden.
- Ook de inkomsten uit de handel in gas kunnen lager uitvallen.
- Voor de langere termijn wil Shell nog steeds fors inzitten op fossiele brandstoffen zoals olie en gas.
- Lees ook: Shell sluist $5 miljard extra terug naar aandeelhouders en verhoogt dividend om beurskoers te stutten
Shell heeft in het tweede kwartaal minder olie en gas geproduceerd dan in de voorgaande periode vanwege geplande onderhoudswerkzaamheden bij velden in onder meer de Golf van Mexico, Noorwegen, Maleisië en Brazilië. Dat meldt het bedrijf in een handelsupdate. Op 27 juli worden volledige kwartaalresultaten gepubliceerd door het concern.
Volgens Shell zal de olie- en gasproductie uitkomen op het equivalent van 1,65 miljoen tot 1,75 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. Dat waren er 1,88 miljoen vaten per dag in het eerste kwartaal van dit jaar.
Verder zegt het concern dat de inkomsten uit de gashandel aanzienlijk lager zullen uitvallen dan in het eerste kwartaal, onder meer vanwege seizoenseffecten. Vorig jaar boekte Shell nog recordwinsten omdat toen werd geprofiteerd van de sterk gestegen gasprijzen en de grote onrust op de gasmarkt door de oorlog in Oekraïne. Inmiddels zijn de prijzen weer sterk gedaald.
Op de beurs reageerde het aandeel Shell vrijdag beperkt, met een lichte daling van 0,1 procent.
Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil kwam donderdag met een update. Het grootste oliebedrijf van de Verenigde Staten zegt dat de winst in het tweede kwartaal flink zal dalen ten opzichte van de eerste drie maanden vanwege de lagere gasprijzen en zwakkere raffinagemarges.
Topman Shell wil blijven inzetten op olie en gas
De wereld blijft olie en gas voorlopig nog hard nodig hebben en het verlagen van de productie van die fossiele brandstoffen zou "gevaarlijk en onverantwoord" zijn. Dat zei topman Wael Sawan van olie- en gasconcern Shell donderdag in een interview met de BBC.
Sawan, die sinds begin dit jaar leiding geeft aan Shell, stelt dat de overgang naar duurzame energiebronnen niet snel genoeg gaat om zo maar af te stappen van olie en gas. Shell wordt bekritiseerd omdat het bedrijf blijft investeren in de productie van fossiele brandstoffen. Maar zonder die investeringen in nieuwe productie kunnen volgens de topman de olie- en gasprijzen weer hard gaan stijgen, wat kan zorgen voor een nieuwe energiecrisis zoals vorig jaar was te zien in Europa.
Door de oorlog in Oekraïne en de sterk geslonken gasleveringen vanuit Rusland moest Europa op zoek naar gas elders in de wereld. Daardoor ontstond een felle concurrentiestrijd op de internationale markt voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng).
Volgens Sawan konden armere landen zoals Pakistan en Bangladesh daardoor lng niet meer betalen waardoor leveringen naar Noord-Europa werden omgeleid. Hij vindt dat oneerlijk en zegt dat de energietransitie alleen werkt als die voor de hele wereld van toepassing is en niet alleen voor rijke landen.
Sawan, die van Libanees-Canadese afkomst is, zegt dat er meer waardering zou moeten zijn voor bedrijven die noodzakelijke brandstoffen leveren. Hij zegt dat in zijn geboorteland Libanon er een enorm tekort is aan energie waardoor energiezekerheid hem persoonlijk bezighoudt.